Pet razloga zašto treba dati šansu mladima bez iskustvaPrije nego što bilo šta počnemo na ovu temu, naglašavamo da godine starosti ne bi smjele da budu najvažniji uslov za zapošljavanje. Sposobnost i motivacija kandidata ne zavise od njihovih godina, a da li će zaposliti starijeg iskusnog radnika ili mladu osobu koja tek treba da počne da gradi svoje radno iskustvo, zavisi od specifičnih  potreba poslodavca.

Međutim, ukoliko se poslodavac odluči za mlađeg kandidata, iza te odluke treba da stoje čvrsti argumenti, a ne datum rođenja.

Evo nekih od njih:

Priliv svježine i novih ideja

Mladi obično donose nove ideje i drugačije perspektive. Ako su dobili priliku za svoj prvi posao, biće puni entuzijazma i motivacije za rad. Njihova percepcija i nove ideje mogu proširiti mogućnosti i stvoriti bolje vizije u poslovanju. A jednom kad imate viziju, imate moć da promijenite stvari u tom smjeru.

 Dobro se snalaze u IT svijetu

Potpuno nezavisno od radnog iskustva, mladi unose tehnološke novine i s lakoćom se nose s brzim promjenama u svijetu informacionih tehnologija. Kako poslovni svijet uglavnom želi da učini što više sa što manje alata i za kraće vrijeme, dobro razumijevanje tehnologije jedan je od ključeva napretka.

Jasno razumiju nove marketinške metode i komunikaciju

Mladi pomažu kompanijama da usvoje nove načine komuniciranja, marketinga i organizovanja. Lakše i češće komuniciraju putem interneta i društvenih mreža na koje se danas premješta većina poslovne komunikacije. S lakoćom prate trendove, a istovremeno, iz ugla kupca mogu reći kakav pristup odgovara njihovoj generaciji i što je to što ih privlači kod određenog proizvoda. 

Odlični su timski radnici i lako se prilagođavaju novom radnom mjestu

Većina mladih želi da radi u timu. Navikli su se na grupni rad na školskim projektima, svjesni su važnosti networkinga zbog Facebooka, blogova i YouTube-a, a rad u timu znači veće šanse za uspjeh kod poslovnih klijenata. Takođe, ako im je to prvi posao, nemaju tovar loših iskustava s ranijih poslova i lakše se prilagođavaju pravilima poslodavca, koji ima priliku da ih oblikuje i od njih napravi kadar kakav je potreban njegovoj kompaniji. 

Na mladima svijet ostaje

Kada u kompaniji nema mladih ljudi koji će je jednog dana preuzeti, ona propada. Ulaganje u mlade zaposlene nije bacanje novca, posebno ako kompanija razvija njihove vještine i dugoročno ih priprema za upravljačke pozicije.