Dobar posao je kao dobar brakMoj otac je često znao da govori da je svaki sledeći korak u životu najvažniji a, ako napraviš pogrešan, on će da poništi sve ranije načinjene. Ove riječi, priznajem, nisam ni razumjela, a ni shvatala ozbiljno, dok posle završenog  fakulteta nisam morala da odaberem posao kojim ću da se bavim.

            „U životu je dovoljno biti pametan samo dva puta: kad birate zanimanje i bračnog druga. Ko oba puta promaši, mora biti pametan cijelog života.“  Duško Radović je mnogo poetičnije objasnio koliko je važan izbor posla koji ćemo da radimo ako ne cio, onda bar veliki dio svog radnog vijeka.

            Nije lako, ali nije ni nemoguće.

Kako pronaći „match made in heaven“ kombinaciju?

Prva greška je kada kandidat šalje svoj CV na skoro sve dostupne konkurse. Baš kao i pri izboru životnog partnera, razmislite koji posao i kriterijumi su zaista za vas. Pa nije cilj udati/oženiti se po svaku cijenu (u 21. vijeku smo pobogu!).

Isto tako, ne možete svoje kvalifikacije slati na sve što naiđete. Kao što u potrazi za “onim pravim” ne idete sa vizitkom u ruci i svima koji vam upute osmijeh dijelite svoj broj, tako i ne klikćete nepromišljeno na dostupne oglase. Realno je da strpljivo čekate, nekada duže, nekada kraće, da na pravi način odgovorite na priliku koja je baš za vas.

Čak i ako dobijete posao koji nije za vas, ako je poslodavac zadovoljan, a vi niste, živite u „braku bez ljubavi“ i dugoročno to nezadovoljstvo može da se prelije i na druge životne aspekte. U obrnutom slučaju (poslodavac nezadovoljan, vi oduševljeni), računi su čistiji, ali ste vi vjerovatno ostali bez posla.

Kao što na prvom dejtu priču o sebi prilagodite drugoj strani, tako isto i CV prilagodite poslodavcu.  CV pišite istim principom, samo i isključivo ono što bi trenutnog poslodavca moglo da zanima. Sve ostalo zadržite za sebe.

Bolje dobar razvod nego loš brak

Ako ste mislili da ste pronašli odličan posao, koji  vam odgovara i u kom uživate pa se poslije nekoliko mjeseci / godina „predomislite“, to je ok! Znate kako kažu, bolje dobar razvod nego loš brak. Sasvim je u redu da vam se posao koji ste nekada voljeli, sada više ne dopada, bez obzira koji su razlozi, i da poželite da ga promijenite. Vremena se mijenjaju i prekvalifikacije ili samo promjena posla ne mora da bude nešto nezamislivo…

Poenta je da na posao gdje ćete provesti najmanje osam sati dnevno dolazite bez grča u stomaku, već sa osmjehom. Isto tako bi trebalo i da se vraćate kući.