Poslali ste 100 prijava za posao, a (skoro) nijedan poslodavac Vas nije pozvao???
Evo zašto...Na stotinu različitih oglasa za posao, poslali ste isto toliko identičnih prijava. Matematika, čak i ona najrigoroznija, govori da bi bar pet poslodavaca trebalo da Vas pozove na razgovor za posao. Ali, nije Vas pozvao niko. Mnogi nisu ni razmotrili prijavu, niti vam obrazložili razlog zašto ste odbijeni.

Evo i zašto:

  1. Traženje posla zahtijeva trud, a vi ga niste uložili.

Slanje velikog broja istih prijava na različite oglase nije pravi trud, već klasična copy/paste opcija bez razmišljanja i zalaganja. Vrijeme koje ste izdvojili za traženje posla mjeri se brzinom protoka interneta, ali bez nekog većeg truda. Ali, ako svakom oglasu posvetite pažnju i vrijeme, a potom svoju prijavu prilagodite uslovima svakog oglasa pojedinačno, to se onda može nazvati trudom. Istinski trud često bude nagrađen.

  1. Prijavili ste se i na oglase za posao čije uslove ne ispunjavate.

Radiću bilo šta dok ne nađem bolji posao. Sve se može naučiti. Ako to „bilo šta“ podrazumijeva one poslove koje znate da radite, iako možda niste školovani za njih, onda to i ima nekog smisla. Ali ako ste moler, a konkurišete za posao poslastičara, samo zato što ste tri puta ispekli palačinke, onda nema čemu da se nadate. Stavite se na kratko u ulogu poslodavca i razmislite da li biste Vi primili takvog radnika. Realno, ne biste. Želja za radom i učenjem se svakako cijeni, ali da li stvarno neko misli da će biti primljen na neki posao ako ne zna da ga radi?!

  1. Vjerovatno ni sami više ne znate gdje ste sve poslali prijave (i poslodavac to zna).

Manično slanje prijava za posao dovelo Vas je do toga da skoro ni za jedan oglas ne možete da se sjetite šta je poslodavac tražio, a šta nudio. Naravno, evidenciju poslatih prijava i linkova oglasa niste vodili.  Nekim čudom poslodavac Vas pozove a Vi ne možete da se sjetite nijednog razloga zašto želite baš taj posao, sem bazičnog da Vam je posao generalno potreban. Vjerujte, poslodavac će odmah prepoznati Vašu nesigurnost i neautentičnost i dobićete odgovor da će Vam se „javiti ukoliko prođete u naredni krug selekcije“. Ne očekujte poziv.

  1. Zamislite pozovu Vas svuda gdje ste konkurisali.

Desi se čudo, i svih stotinu poslodavaca Vas pozove na razgovor za posao . Fizički nije moguće da stignete na sva mjesta,  te odlazite samo na nekoliko. Sami pravite selekciju, koju ste trebali da uradite odmah na početku. Za preostale poslodavce, Vi postajete osoba koja ih je prevarila i koja nikada više neće dobiti priliku, a poslodavci međusobno komentarišu kandidate. Da li želite reputaciju kandidata koji se ne pojavljuje na razgovorima? Nadam se da je odgovor odričan.