Pripravnički - korak bliže ostvarenju snova

Sagledavanjem široke slike života, opaža se jedna jednostavna stvar – proces promjene. Proces i promjena se mogu odvojiti samo u teoriji, kroz racionalno promišljanje u cilju razumijevanja, međutim, u praksi, proces vodi promjeni. O jednom značajnom procesu i promjeni u životu svakog studenta govori se u ovom tekstu.

Šta nakon diplomiranja?

Nakon završenih studija, sljedeći korak, uglavnom, predstavlja sticanje radnog iskustva u odabranoj struci. Pod pretpostavkom da je diploma fakulteta iz oblasti od interesovanja, ova tranzicija donosi prijatno uzbuđenje i iščekivanje da se teorijska znanja prilagode i provjere u praksi. Pored toga, sasvim je prirodno i očekivano osjećati dozu strepnje i straha, jer je pred nama nešto novo i nepoznato. Svrha ovog teksta je upoznavanje sa konceptom Programa stručnog osposobljavanja, upravo da bi se ova neprijatna osjećanja osvijestila i stavila pod kontrolu.

Šta je Program stručnog osposobljavanja?

Stručno osposobljavanje je kontinuirana, programska i sistematska aktivnost za sticanje znanja, vještina i kompetencija za samostalno obavljanje poslova i radnih zadataka. Dakle, ovaj program obezbjeđuje upoznavanje tržišta rada i načina i dinamike poslovanja različitih oblasti, u zavisnosti od kvalifikacija, ali i samoupoznavanje u smislu svojih resursa i nivoa razvoja vještina i kompetencija. Može se reći da je ovaj program, podrška mladim ljudima u formiranju njihovog profesionalnog identiteta, i početna tačka razvoja jedne nove oblasti života.

Kako postati pripravnik?

Sami proces započinje čvrstom odlukom. Prije ulaska u dalji tok, potrebno je preispitati sebe. Zapitati se kakva su nam očekivanja od ovog programa, šta želimo postići, i na koji način to možemo dobiti, a da je u okviru pravila sistema, i na kraju donijeti odluku koju treba sprovesti u djelo. Odluka se odnosi i na odabir firme u kojoj želimo načiniti prve korake u našoj karijeri, zato je izuzetno važno donijeti racionalnu odluku, čiji će ishod donijeti najviše koristi.

U sami proces programa ulazi se prijavom na zvaničnom sajtu euprava.me, gdje se nalaze sve potrebne informacije vezane za istu. Danas, na portalima za zapošljavanje kao što je prekoveze.me, poslodavci oglašavaju potrebu za pripravnicima, kako bi privukli najkvalitetnije kandidate za njihovu firmu, i ostvarili obostranu dobit. Poslodavci su u potrazi za mladim ljudima kojima će na samom početku ponuditi obuku i prostor za stručno osposobljavanje, u nadi da će te iste mlade ljude zadržati u svojoj firmi.

Nakon prijave, vrši se proces selekcije, prilikom kojeg kandidati za stručno osposobljavanje biraju poželjnog poslodavca, ali i obrnuto. Dakle, u ovom procesu učestvuju dvije strane, koje sklapaju vrstu dogovora o saradnji. Ovaj dogovor se ozvaničava ugovorom, i dolazi se do suštine ovog programa – sticanje prakse.
U toku devetomjesečne prakse, mladi ljudi stiču neophodna znanja, vještine i kompetencije koje su im potrebne za dalji rad u toj oblasti, bilo da se radi o istoj firmi u kojoj je odrađen pripravnički, ili o nekoj drugoj. Nakon 9 mjeseci (koji se u pripravničkom stažu računaju kao cijela godina), osoba ima dovoljno iskustva da samostalno nastavi karijerni put, na istom ili nekom drugom mjestu.

Zašto vrijedi biti dio Programa stručnog osposobljavanja?

Iako zvuči prilično ukalupljeno i ograničeno, zato što je sistemski pristup, ovaj vid iskustva nudi nebrojeno mnogo mogućnosti za lično i profesionalno usavršavanje i daje širu sliku o mogućnostima. Kao i kroz svako iskustvo, bolje upoznajemo sebe, svoje potrebe i želje, i možemo jasnije definisati ciljeve, a sa druge strane bolje upoznajemo kontekst u kojem želimo graditi svoju karijeru kako bismo se sa lakoćom suočavali sa izazovima savremenog tržišta rada.